Rökfria och energisnåla och spisar, etapp 2

Rolpa

 • Ett av Nepals minst utvecklade distrikt.
 • Samtliga hushåll i området använder ved som främsta energikälla vid matlagning som sker över öppna eldstäder, då elektricitet saknas i området.
 • Många lider av hälsoproblem då spisarna saknar skorsten vilket gör att inomhusluften i hemmen blir väldigt ohälsosam.
 • Soten bidrar också till en smutsig inomhusmiljö.
 • Eftersom det i regel är kvinnorna som lagar familjens mat är det de som är mest drabbade.
 • Det tar ca 2-3 timmar, varje dag, att samla in bränsle till familjens behov och det är kvinnornas arbete.

Energisnåla och rökfria spisar

 • Brinner renare och reducerar röken inomhus vilket minskar risken att drabbas av luftvägsinfektioner, lunginflammation, sjukdomen kol, astma och lungcancer. Även riskerna för ögon- och öroninfektioner minskar.
 • Ger en ökad bränsleeffektivitet på upp till 60 % och minskar volymen av ved med ungefär hälften. Det medför också att riskerna för avskogning och jorderosion minskar.
 • Minskad bränsleanvändning innebär mindre arbete att samla in ved och ger därmed kvinnorna mer tid att ägna sig åt andra sysslor. För flickorna kan det innebära en ökad möjlighet att gå i skolan och få tid för läxläsning.
 • Renare förbränningskammare resulterar i minskade utsläpp av sot med 50-90%. Att minska sot-utsläppen är viktigt både ur hälsosynpunkt och för att minska den negativa effekten på klimatet.
 • Minskning av växthusgasutsläpp med cirka 4 ton koldioxid per år och spis.

Bakgrund

Föreningen Nepals Vänner har fått en förfrågan av Internation Nepal Fellowship att stödja ett projekt i Nepal som handlar om att ge 1 007 energisnåla och rökfria spisar till marginaliserade människor i Rolpa distriktet i västra Nepal.

International Nepal Fellowship (INF) är en internationell och ekumenisk kristen biståndsorganisation som grundades 1952. INF är en av den äldsta internationella icke-statliga organisationerna i Nepal.

Målsättning

Projektet kommer innebära en positiv inverkan på människornas liv när det gäller hälsan och bidrar också till att minska den snabba skogsskövlingen som pågår. Det minskade behovet av ved innebär en mindre arbetsbörda för kvinnorna.

Projektet kommer att genomföras tillsammans med de lokala Nepalesiska myndigheterna.

Insamling

En energisnål och rökfri spis för en familj kostar 500 kronor. Vill du vill vara med och hjälpa människorna i Rolpa till en bättre hälsa och vardag? Märk insättningen med ”Spisar”.

Swish:                        123 567 23 81

Bankgiro:                  122–4708

Plusgiro:                    656442–1

För stående överföring använd bankkonto: 9960 konto 420 656 442–1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s